NRK-kritikere ønsker ikke terningkast
I juni ble det klart at NRK skal ha terningkast også på litteratur-, teater- og kunstanmeldelser. Siden mange av NRKs faste kritikere er medlemmer av Kritikerlaget og siden dette i stor grad er en sak som angår kritikkens utvikling, publiserer vi her et innlegg skrevet av NRKs kritikere om statskanalens innføring av terningkast i anmeldelser.
Vi ønsker ikke terningkast!
I juni ble det klart at ledelsen i NRK har bestemt at all kulturkritikk nå skal ha terningvurdering. Nyheten vakte oppsikt. Enkelte mente NRKs litteratur-, kunst- og teaterkritikere var fisefine når vi ikke var klare for evig yatzy. Men vi har også fått mye støtte. Det takker vi for.
Vi, kritikerne av scenekunst, litteratur og visuell kunst, ønsker ikke terningkast i anmeldelsene vi skriver. Vi er lei oss over ikke å ha blitt hørt i denne saken. For nå skjer det: Nå blir det terninger overalt.
Tydelighet i anmelderiet, altså terningkast, gir flere lesere, påstås det. Vil flere enn før lese anmeldelsen av Jon Fosses siste roman når den får terningkast 4? Det gjenstår å se.
For dette mener vi blir glemt: Terning-tydelighet i anmelderiet kan skyve teksten unna, gjøre den mindre viktig, og – ikke minst – forenkle hele kunstkritikken.
Ikke alt trenger å lande på en talldom. Kunst er nyanser, tvil, refleksjon og grubling – og en anmeldelse er å åpne et rom som kritikeren og leseren kan gå inn i sammen. Kritikk er dom, ja da, men ikke bare det. Kritikeren sitter ikke på fasiten. I sitt vesen er kritikk meningsbærende journalistikk.
Terningen er forbrukerjournalistikk. Ulempen er at den er absolutt og unyansert. Den er forenklende. Den bidrar til kravet om at alt skal kunne måles og rangeres.
Vi motsetter oss at kritikken skal være slik. Terning gir ikke rom for undring. Ikke i det hele tatt.
Vi ønsker selvsagt å nå ut til flere, at mange der ute skal lese tekstene våre og være enige eller uenige, oppleve dem som forstyrrende, fine, interessante eller rare.
Vi er enige med Bernhard Ellefsen i Morgenbladet når han sier at dette er et historisk tilbakeslag for norsk kulturkritikk. For vi vil ikke sette terning. Men vi har fått marsjordre. Vi må.
La dette være klart: Vi tror på sammenheng og analyse. Vi tror på kunsten som selvstendig. Vi tror på undring og nyanser. Vi tror ikke på terningen.
Til alle våre lesere, lyttere og seere: Vi beklager.
Knut Hoem, Thula Kopreitan, Anne Cathrine Straume, Leif Ekle, Mona Pahle Bjerke, Karen Frøsland Nystøyl, Ola Hegdal, Shana Fevang Mathai, Jonas Hansen Meyer.