Ny kritikerpris for beste sakprosabok for voksne

På årsmøtet i litteraturseksjonen til Kritikerlaget i helgen ble vedtektene for en ny kritikerpris for beste sakprosabok for voksne vedtatt.

16. april 2012

Pressemelding fra Norsk kritikerlag: Ny kritikerpris for beste sakprosabok for voksne

Innkjøpsordningen for ny norsk sakprosa har gjort at allmennheten er blitt mer bevisst på denne sjangeren. Forlagene gir ut et større antall sakprosatitler, og aviser og tidsskrifter bruker mer plass på omtale og kritikk av disse bøkene.

– Vi har diskutert en egen sakprosapris på årsmøtet i Kritikerlaget flere ganger, men nå er tiden inne for å opprette den. Kritikerprisene nyter, slik vi oppfatter det, på grunn av sin formelle uavhengighet en helt spesiell status i den litterære offentligheten. Vi tror prisen vil være med på å gi økt oppmerksomhet til sjangeren, mer spalteplass til bredden og slik styrke kvaliteten på norsk sakprosa, sier leder i Kritikerlaget, Anne Schäffer.

Juryen for den nye kritikerprisen, som består av Sindre Hovdenakk (VG), Guri Hjeltnes (VG) og Frode Helmich Pedersen (Klassekampen), skal vurdere bokåret 2012 og komme med sin innstilling mars 2013. Alle medlemmene i litteraturseksjonen kan spille inn titler til juryen.

Bokkilden og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) er sponsorer av den nye Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne.

KRITIKERPRISENE
Seksjon for litteratur deler årlig ut fire kritikerpriser: Kritikerprisen for beste voksenbok (opprettet i 1950), Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok (1978), Årets kritiker (1994) og Kritikerprisen for beste oversettelse (2003). Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne (2013) vil bli den femte og siste i rekken så langt. Prisene blir delt ut på et årlig arrangement på Litteraturhuset i regi av Norsk kritikerlag første torsdag i mars.

NORSK KRITIKERLAG
Norsk kritikerlag er medlemsorganisasjon for norske kritikere og ivaretar medlemmenes faglige og økonomiske interesser. Laget skal fremme kritikkens kvalitet og uavhengighet. Per 15. april 2012 har laget 367 medlemmer fordelt på tre seksjoner.

KONTAKTINFORMASJON
Anne Schäffer: tlf. 911 31 125 / aschaeff@online.no
Kristine Isaksen (medlem av arbeidsutvalget for litteraturseksjonen): tlf. 952 01 968 /
kristine_isaksen@hotmail.com

for Norsk kritikerlag
Anne Merethe K. Prinos
generalsekretær
tlf. 22 47 24 30 / 996 43 435