21. nov: Kvalitetsbegrepet, kritikken og den frie kunsten
Kritikerlagets tverrfaglige høstseminar tar for seg et delikat begrep… kvalitet. Blant spørsmålene som reises er: Hvilke kulturpolitiske rammebetingelser fordrer den gode, kritiske samtalen om kunst? Og sist, men ikke minst: Hva mener kulturpolitikerne når de snakker om kvalitet?
28. nov: Kritikersalong ? Er oversettelsen oversett?
Oversettelse og kritikk. Den usynlige kunst?
Café Mono, Pløens gt. 4 i Oslo, tirsdag 28. november kl. 19.00
21. nov: Kvalitetsbegrepet, kritikken og den frie kunsten
Kritikerlagets tverrfaglige høstseminar tar for seg et delikat begrep… kvalitet. Blant spørsmålene som reises er: Hvilke kulturpolitiske rammebetingelser fordrer den gode, kritiske samtalen om kunst? Og sist, men ikke minst: Hva mener kulturpolitikerne når de snakker om kvalitet?
Hvorfor Eggen ikke går opp
I følge T. Eggen som er en omfangsrik forfatterfigur i offentligheten, yter ikke kritikken kunsten rettferdighet fordi den skrives for fort. Til det kan man si at kanskje kan han skrive, men regning er ikke Eggens sterke side. Derfor blir han bare en dilettant når han kritiserer anmelderne for ikke å bruke nok tid på anmelderjobbene. Men det er kan hende både forlagene og redaktørene mer enn fornøyde med.
Salongen som sov
Espen Søbye er tilkjent kritikerprisen, men har òg fått mange avvisende reaksjoner på sine anmeldertekster. Som leseropplevelse avgir enkelte av hans anmeldelser en fornemmelsen av at mannen er på ville veier. Så hvorfor i Kritikersalongen, blir alle pudler likevel nokså tamme?
Møt medienorges nye superstjerner!
Å se kunst- og litteraturkritikere på førstesiden i de store mediene eller prime time er sjelden kost. Likevel skjedde dette to ganger i løpet av uke 41. Kan denne ukens sterke rampelys innevarsle et tidevannsskille? Når Magasinets nettutgave inviterer til å møte «kunstnorges nye superstar» og Viggo Johansen i NRK gir tre litteraturkritikere kanalens beste sendeflate, må man holde muligheten åpen, iallfall til over helgen.
15. okt ? Frist for å søke arbeidsstipend
Vi har nå fått beskjed fra Statens kunstnerstipend om at det er mulig for kritikere å søke arbeidsstipend allerede i år. Fristen for å søke er som kjent 15. oktober. Søknadsskjema kan lastes ned fra <LINK http://www.kunstnerstipend.no/>www.kunstnerstipend.no eller henvend deg til sekretariatet i Norsk kritikerlag.
Stipend til kritikerne!
Norsk kritikerlag mener regjeringens forslag om egne arbeidsstipend til kritikere både representerer en viktig kulturpolitisk anerkjennelse av kritikken og en påminnelse til mediebedriftene om hvor viktig den kritiske virksomheten er for den offentlige samtalen om kunst.
Vurderingen er viktig, sier Camilla Spidsøe
Camilla Spidsøe fikk Kritikerprisen 2005/06 for sin opptreden oppsetningen «Carte Blanche a la Naharin». Med fersk pris og friske blomster møtte hun Kritikerlaget for en rask gjennomgang av stemningsleiet der og da, og i dansen.
Hardtslående kunstnerisk forsvar ? for kritikken!
Publikum, utøvere og skapende kunstnere er sulteforet på deres kunnskap, refleksjoner og perspektiv. sa Rolf Gupta til kritikerstanden i anledning av at han ble tildelt Musikk-kritikerprisen 2005/06 den 28. september.
Teaterkritikerprisen 2005/06 gis til Øystein Røger
Det er i år 66 år siden Lars Tvinde og Olafr Havrevold sammen mottok den aller første teaterkritikerprisen i Norge. Og ikke bare var dette den første norske teaterkritikerpris, det var også den første kritikerpris i Norge overhodet.
Musikk-kritikerprisen 2005/06 går til Rolf Gupta
Mange vil nok si at årets prisvinner er et kontroversielt valg fra Kritikerlagets side, fordi prisvinneren heter Rolf Gupta. Kontroversielt, fordi det visst nok skal ha vært riktige bløtkakekonflikter mellom prisvinneren og hans gamle orkester, Kringkastningsorkesteret ? noe som ble vist på beste sendetid i fjernsynsserien Orkesterliv.