Dansken, svensken og nordmannen leser Min kamp

Torsdag 20. september kl. 20.00 møtes dansken, svensken og nordmannen i Rådhusgata 7 i Oslo for å diskutere Min kamp. Første – Sjette bok.

16. august 2012

En politikk for litteraturen

Debatten om fastpris har gjort det tydelig at vi trenger støtteordninger som i større grad går direkte til den som faktisk produserer litteraturen, enten den nå er bred eller smal. Helt konkret i form av flere, større og mer langvarige statlige arbeidsstipend til norske forfattere, både de skjønnlitterære og sakprosaistene. Også de profesjonelle litteraturkritikerne må ha tilgang til flere stipender, skriver litteraturkritiker og sakprosaforfatter Sindre Hovdenakk i en kronikk i Verdens Gang.

10. august 2012

Frykter ensartet kritikk

Schibsted-aviser planlegger utveksling av kritikker innen film, litteratur, musikk og kunst. Hvis deling av stoff mellom aviser skal bli enda mer utbredt, haster det med å få på plass en kritikerkontrakt, sier leder i Norsk kritikerlag Anne Schäffer til Klassekampen.

3. juli 2012

Æddaprisen til Sidsel Pape

TeaterTanken og Revolusjonsrådets delte for litt siden ut sitt alternativ til Heddaprisen – Æddaprisen. Den gikk til dansekritiker Sidsel Pape og Eivind Haugland.

15. juni 2012

Kritikarseminaret tale Espen Haavardsholm

De frie kritiske røstene våre trenger noe å leve av, for ikke å få et like tragisk endelikt som han med vinløv i håret hos Ibsen fikk. Derfor fortjener Norsk Kritikerlag støtte, også fra kunstnerorganisasjone, for å skaffe de institusjonsuavhengige kritikerne ordentlige stipendmuligheter og skikkelig betaling fra sine oppdragsgivere, sa Espen Haavardsholm i en tale på årets kritikerseminar.

12. juni 2012

Heddas ærespris 2012 til IdaLou Larsen

Under utdelingen av Heddaprisen 2012 på Det Norske Teatret i går ble teaterkritiker IdaLou Larsen tildelt Heddas ærespris. Vi gratulerer!

11. juni 2012

Referat festspilldebatt: Konflikt eller konsensus?

Under årets Festspilldebatt i Bergen, var det betydningen av det politiske i kunsten som ble diskutert. Snakker vi i kor, eller diskuterer vi faktiske konflikter?

8. juni 2012

Kritisk kapital Bjarni Bjarnason

Den islandske forfatteren Bjarni Bjarnason gjestet kritikerseminaret på Lillehammer og samtalte med oversetter Silje Beite Løken om romanen Mannorð.

8. juni 2012

Kritikarseminaret føredrag Thomas Lundbo

Et av kritikerseminarets høydepunkt var foredraget av Thomas Lundbo der han snakket om Christophe Hanna, Nathalie Quintane, Jean-Marie Gleize, Franck Leibovici og boka L’insurrection qui vient (2007) av det anonyme forfatterkollektivet «Le comité invisible». Den antatte hovedforfatteren, aktivisten Julien Coupat, ble i 2008 arrestert, anklaget for å lede en gruppe som planla terror-handlinger. Flere franske poeter i dag skrive seg rett inn i politikkens akutte samtidighet. Det gjør de på sin helt egne måte.

8. juni 2012

Kritikarseminaret opningsføredrag av Eldrid Lunden

Eldrid Lunden opna årets kritikarseminar på Lillehammer med føredraget “Modernismevariasjonar”.

6. juni 2012

Kritisk kapital Lilian Munk Rösing

“Er der stadig kritiske potentialer at hente i den tidlige tyske romantik, der anså kritikken for litteraturens vitale selvrefleksion, eller må kritikeren i dag erkende at være forbrugervejleder i oplevelsesøkonomiens tjeneste?” spurte Lilian Munk Rösing i foredraget sitt på årets kritikerseminar på Lillehammer.

6. juni 2012

Kritisk kapital Kristoffer Jul-Larsen

“Om vi skal diskutere kritisk kapital kan vi gjøre lurt i å spørre oss følgende rekke av spørsmål: Hva er kritikkens arbeidskraft, hva er kritikkens produksjonsmidler, og hva er kritikkens råstoff?” var eitt av innspela frå Kristoffer Jul-Larsen i debatten om kritisk kapital under årets kritikarseminar på Lillehammer.

5. juni 2012