Oppdatert program: Geografi og kritisk praksis – Kritikerseminaret 2011
Terry Eagleton har dessverre vært nødt til å trekke seg fra Kritikerseminaret på Lillehammer. Istedet byr vi på Pynchon-foredrag ved kritiker, oversetter og litteraturviter tilknyttet UiB, Preben Jordal. For øvrig blir det foredrag ved Anne-Marie Mai, Espen Søbye, Birgitta Wallin og Anna Hallberg (bildet). Oppdatert program er vedlagt.
– Allierte i kampen for en livskraftig språklig kultur
Internasjonalt tidsskrift med Arne Lygre-intervju
Nytt nummer av Den internasjonale kritikerforeningens webmagasin, Critical Stages/Scènes critiques, ligger nå ute på nettet. Redaktør for dette nummeret er foreningens formann, Yun-Cheol Kim. Dette fordi Maria Helena Serôdio sa opp stillingen som sjefredaktør etter å ha hatt ansvaret for de tre første numrene. Av spesiell interesse for norske lesere: et grundig og dyptpløyende intervju med Arne Lygre – det beste bevis på at det er noe i ordtaket om at ingen blir profet i eget land!
Kan en forlegger kritisere en kritiker?
Debatten har rast etter at forlagsdirektør Anders Heger i Cappelen Damm i forrige uke gikk hardt ut mot Dagbladets anmelder Cathrine Krøger i et innlegg på Cappelen Damms nye blogg. Norsk kritikerlags leder Anne Schäffer stiller seg kritisk til måten Anders Heger har gått fram på.
Kunstkritikk utvider og inviterer til seminar
For ti år siden var det allment akseptert at kunstkritikken var i krise. Er det nye muligheter i kunstkritikken nå, ved inngangen til 2010-tallet? Spørsmålet stilles av nettidsskriftet Kunstkritikk, og er utgangspunkt for et seminar på Kunstnernes Hus i Oslo den 19. mai 2011 fra 14.00 til 19.00.
Seminaret, som har tittelen The Outside Chance of Art Criticism, arrangeres i anledning lanseringen av Kunstkritikks nordiske og internasjonale utgaver og er et samarbeid mellom Kunstkritikk, Kunstnernes Hus og Kunstakademiet i Oslo.
Månedens debutant i mai: Kurt Hanssen
«Månedens debutant» i mai måned, som dermed er blant de nominerte til Norli debutantpris, er Kurt Hanssen, med krimromanen Forglemmegei. Norli debutantpris, som er et samarbeid mellom Norli og Norsk kritikerlag, vil bli delt ut for første gang i januar 2012.
Debatt om forlagenes bruk av bokblogging
Rapport fra utdeling av kunstkritikerprisen 2010 og kritikersalong om lederskapet i norske kunstinstitusjoner
Kunstkritikerprisen 2010 gikk til Henie-Onstad Kunstsenter, på bakgrunn av en samlet vurdering av årets program. Utmerkelsen ble overrakt under et arrangement ved Kunsthall Oslo 27. april 2011, etterfulgt av en kritikersalong om lederskapet i norske kunstinstitusjoner. Debatten dreide seg blant annet om spørsmålene om hvilke utfordringer som knytter seg til denne typen lederskap, hva slags ledere som bør rekrutteres og hvilke visjoner og evner det er ønskelig at de har. På tross av bred enighet om behovet for en kunstfaglig ledelse, skapte spørsmålene både diskusjon og engasjement i panelet, så vel som hos publikum.
Arven etter Arne Nordheim – debattmøte under Festspillene i Bergen
Dette året markeres Arne Nordheims bortgang i 2010 under Festspillene i Bergen. I den forbindelse arrangerer Norsk kritikerlag, i samarbeid med festspillene, et debattmøte om arven etter Arne Norheim, 29. mai kl 14.00–15.30 i Logen bar.
Et panel bestående av forsker Hallgjerd Aksnes, komponist Geir Johnson, dirigent Halldis Rønning og Per Boye Hansen, direktør for Festspillene i Bergen, skal med kritiker Astrid Kvalbein som ordstyrer diskutere følgende spørsmål: Hvordan ser det norske samtidsmusikklandskapet ut i dag? Finnes det fellesnevnere vi kan definere som arven etter Arne Nordheim? Siden Festspillene i stor grad har satset på musikkdramatikk – mener man at fremtiden er å finne i tekstbaserte uttrykk, eller kan også den abstrakte musikken engasjere? Hvilket ansvar har institusjonene, hvilket ansvar har komponistene for musikkens evne til å engasjere, og har Festspillene gjennom årets program lyktes i å gi noe tilfredsstillende bilde på dagens situasjon innen nyere musikk?
Medlemmer kan søke reisestøtte ved å henvende seg til sekretariatet, kritikerlaget@kritikerlaget.no, innen 10. mai.
Geografi og kritisk praksis – Kritikerseminaret 2011
26.–27. mai 2011 inviterer litteraturseksjonen i Norsk kritikerlag forfattere og kritikere til seminar, for syttende år på rad. Seminaret legges som vanlig til Litteraturfestivalen på Lillehammer (Sigrid Undset-dagene) og inngår som en del av programmet ved festivalen.
Foredragsholdere i år er Anne-Marie Mai, Espen Søbye, Birgitta Wallin, Anna Hallberg og Terry Eagleton (bildet). Norsk kritikerlag dekker som vanlig et begrenset antall plasser (søknadsfrist 2. mai), men andre interesserte kan delta mot en mindre avgift – kr 500 for hele seminaret, kr 100 for enkeltforedrag.
Kunstkritikerprisen 2010 og Kritikersalong om lederskapet i norske kunstinstitusjoner
Kunstkritikerprisen 2010 tildeles Henie-Onstad Kunstsenter, «for fremragende kvalitet og bredde». «Senteret har i en årrekke kombinert internasjonal orientering med lokal og nasjonal relevans, men prisen gis i en samlet vurdering av programmet for 2010 – et høydepunkt som befestet Henie-Onstad Kunstsenters posisjon som et fullkomment kulturelt knutepunkt,» heter det i juryens begrunnelse.
Prisen deles ut under et arrangement onsdag 27. april kl. 18.00 på Kunsthall Oslo, etterfulgt av en Kritikersalong med overskriften «Hva vil vi med lederskapet i norske kunstinstitusjoner?»
Månedens debutant i april: Lina Undrum Mariussen
«Månedens debutant» i april, som dermed er blant de nominerte til Norli debutantpris, er Lina Undrum Mariussen, med diktsamlingen Finne deg der inne og hente deg ut. Norli debutantpris, som er et samarbeid mellom Norli og Norsk kritikerlag, vil bli delt ut for første gang i januar 2012.