Rapport fra kritikersalong: Kritikkverdig kunsthåndverk # 1

Hvilke premisser ligger til grunn for kunsthåndverkskritikken? Hvilken tilnærming har kritikeren til kunsthåndverket? Hvem skriver hva, for hvem? Dette var noen av problemstillingene som ble diskutert da Kjetil Røed, kunstkritiker i Aftenposten og Kunstkritikk, Lars Elton, kunstkritiker i VG og Ingjerd Hanevold, prorektor ved Kunsthøgskolen i Oslo deltok på kritikersalong i Galleri FORMAT i Oslo i desember. Ordstyrer var Kristoffer Jul-Larsen, stipendiat ved NTNU og emneansvarlig ved masterprogrammet Kunstkritikk og kulturformidling samme sted.

7. februar 2011

Nominasjoner til litteraturkritikerprisene 2010

Norsk kritikerlag offentliggjør med dette navnene på de nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok, Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok og Kritikerprisen for beste oversettelse for året 2010. Litteraturkritikerprisene for bokåret 2010 blir delt ut torsdag 3. mars klokken 11.30 i Litteraturhuset i Oslo.

4. februar 2011

Jury for Ungdommens kritikerpris 2011

Kritikerne Ane Farsethås, Sindre Hovdenakk og Leif Ekle utgjør ny nominasjonsjury for Ungdommens kritikerpris.

3. februar 2011

Kritikersalong: Kunstkritikkens plass i kunstliv og kunstpolitikk i Bergen

Torsdag 27. januar arrangerer Norsk kritikerlags seksjon for kunst en kritikersalong i Bergen, i samarbeid med Bergen Kunstmuseum. Tema for kvelden er tredelt: 1) hva bør kritikkens rolle være på den bergenske kunstscenen, 2) hvem har ansvar for å gi kritikken den plassen, 3) bør kritikken av kunsten bli et kunstpolitisk ansvar på linje med kunsten selv?

Blant deltakerne er direktør Erlend Høyersten fra Bergen Kunstmuseum, Solveig Øvstebø, intendant ved Bergen Kunsthall, Randi Grav Berger fra galleri Entrée, Lars Korff Lofthus, billedkunstner, Hilde Sandvik, kulturredaktør i Bergens Tidende, Sissel Lillebostad fra Kunsthøgskolen i Bergen, Arne Skaug Olsen, leder for visningsrommet ved USF, Øystein Hauge, kunstkritiker i Bergens Tidende, Anne Szefer Karlsen, leder for Hordaland Kunstsenter, Cecilia Gelin, dekan ved Kunsthøgskolen i Bergen, Harald Victor Hove, kulturbyråd i Bergen kommune, Anna Elisa Tryti, fylkeskultursjef i Hordaland fylkeskommune og Synnøve Vik, stipendiat ved UiB og medlem av arbeidsutvalget til Norsk kritikerlags kunstseksjon. Møteleder er Dr. philos. Dag Solhjell, som også er medlem av AU kunst.

19. januar 2011

Kunstkritikk arrangerer leserundersøkelse

Har omleggingen av Kunstkritikk i april 2010 – med ny design og med daglige oppdateringer – vært til det bedre? I en leserundersøkelse får leserne til Kunstkritikk nå anledning til å komme med sine meninger om nettstedet etter relanseringen.

Leserundersøkelsen ledsages av en lederartikkel hvor redaktør Jonas Ekeberg redegjør for Kunstkritikks nordiske satsning.

19. januar 2011

Påstand om kritikerprisen korrigert

Jan Erik Vold har ved flere anledninger, senest i essayet «Diktets venner» om Paal Brekke i Bokmagasinet lørdag 18. desember, hevdet at tildelingen til Paal-Helge Haugen i 1990 var siste gang Kritikerprisen for beste skjønnlitterære voksenbok gikk til en diktsamling. Norsk kritikerlag ønsker å gjøre oppmerksom på at dette ikke er korrekt – riktignok ikke for å forsøke å underkjenne Volds poeng om at det har vært en problematisk underrepresentasjon av diktsamlinger på listen over kritikerprisvinnere de siste førti årene, men fordi denne påstanden som nå er i ferd med å etableres som en slags «sannhet» innebærer en usynliggjøring – antakelig av ren uforvarenhet – av tildelingen av Kritikerprisen til Øyvind Rimbereid i 2004.

6. januar 2011

Støtt opp om ungarske kritikeres aksjon!

Det ungarske kritikerlaget har startet en underskriftskampanje på nettet mot regimets intensivering av politisk sensur, og håper flest mulig vil vise sin sympati for deres kamp ved å undertegne oppropet.

3. januar 2011

Nett-tidsskrift med nytt nummer

Critical Stages , nett-tidskriftet som International Association of Theatre Crititcs startet i fjor, er kommet med et nytt nummer, det tredje i rekken. Feminitet i dagens teater, hovedtemaet på IATCs 2010-møte i Jerevan, har fått bred plass. Morsomt intervju med svenske Mattias Andersson, kunstnerisk leder for Backa Teater i Göteborg, men pussig at den amerikanske kritikeren som har interjvuet ham, har fått det for seg at Anderson mottok Ibsenprisen i 2007! Mye interessant lesestoff for øvrig, og naturligvis, spesielt givende at kritikerperspektivet hele tiden understrekes. Kanskje på tide med et bidrag fra Norge?

6. desember 2010

Kritikersalong: Kritikkverdig kunsthåndverk

Hvilke premisser ligger til grunn for kunsthåndverkskritikken? Hvilken tilnærming har kritikeren til kunsthåndverket? Hvem skriver hva, for hvem?
Det er spørsmålene som skal diskuteres når kunstseksjonen inviterer til kritikersalong onsdag 8. desember kl 17. på Galleri FORMAT i Oslo.

I panelet sitter Kjetil Røed, kritiker i Aftenposten, Lars Elton, kritiker i VG og Ingjerd Hanevold, prorektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Ordstyrer er Kristoffer Jul-Larsen, stipendiat ved NTNU og emneansvarlig ved masterprogrammet Kunstkritikk og kulturformidling samme sted.

5. desember 2010

Tøffe forhold for ungarsk scenekunst

Den ungarske kritikerforeningen har sendt et brev til kolleger verden over for å rette oppmerksomheten mot at staten intensiverer den politiske kontrollen over kunst og kultur. Medlemmer av Parlamentet anklager nasjonalteatrets repertoar for å være «obskønt, pornografisk, antinasjonalt og antiungarsk».

2. desember 2010

Så lett – så tung. Kritikersalong om og med Anne Oterholm

– Oterholms bøker har høy inngangsterskel, men kvaliteten blir tydelig når man begynner å grave. Kritikerne har ikke hatt tålmodighet til å se nærmere på de litterære konstruksjonene, sa Trond Haugen i paneldebatten om Anne Oterholms forfatterskap på Litteraturhuset i Oslo 16. november. Ragnhild Reinton mente at det både i handlingen og rent språklig skjer en bevegelse mot frigjøring fra kategorier i Oterholms romaner. Oterholm selv sa at hun alltid blir overrasket når bøkene hennes blir lest som overflatiske, og at det forbausende ofte blir glemt at fortellerstemmer kan være upålitelige.

1. desember 2010

Kritikersalong: Det viktige scenebildet

Scenebildet – minimalistisk, overdådig eller realistisk – er en stadig viktigere del av en oppsetning. Men vet kritikerne nok om scenografi? Dette var problemstillingen som scenografene Tormod Lindgren og Christina Lindgren drøftet sammen med kritiker Anette Therese Pettersen og regissør Viktoria Meirik da de deltok på kritikersalong onsdag 27. oktober kl. 19.00 på Litteraturhuset i Oslo. Ordstyrer var IdaLou Larsen.

10. november 2010