Kritikersalong: Hvor personlig bør en litteraturkritiker være?
- Uten personen er ikke verket fremkalt, det er møtet mellom teksten og leseren som er det sentrale, og det var noe Nøste Kendzior i sin kritikervirksomhet var god på å ta tak i, hevdet Magne Lindholm i sitt innlegg på kritikersalongen i anledning utgivelsen av boken Kjøss mæ!, som består av et utvalg av kritikeren og oversetteren Nøste Kendziors artikler. Omtrent 80 publikummere møtte opp i Kjelleren på Litteraturhuset, tirsdag 14. september, for å høre på og diskutere med panelet, bestående av Vigdis Hjorth, Magne Lindholm og Margunn Vikingstad, ledet av Trond Haugen.
Kritikk av kritikken. Seminar om anmeldelser av sakprosa i norske medier
- En god anmelder skal kunne løfte en bok og gjøre den allment interessant, hevdet Åsa Linderborg, kulturredaktør i Aftonbladet da Norsk kritikerlag i samarbeid med NFF og tidsskriftet Prosa arrangerte et seminar om sakprosakritikken i norsk dagspresse, tirsdag 28. september. Det var om lag 100 mennesker til stede under arrangementet i Uranienborgveien 2.
Musikkritikerprisen 2009/2010 til Grete Pedersen
Grete Pedersen får prisen som dirigent for Det Norske Solistkorets konsert 11. mars 2010 under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. Hun har gjennom tyve år stått for en nyskapende, perfeksjonistisk og kompromissløs korledelse.
Teaterkritikerprisen 2009/2010 til Thorbjørn Harr
Årets teaterkritikerpris går til en skuespiller som har vist seg ekstremt allsidig i alle scenens, lerretets og skjermens formater. Dette er altså en aktør som spiller på mange strenger – samt meget vakkert på saksofon. Årets mottager av Teaterkritikerprisen er Thorbjørn Harr, for rollen som Daniel i Chet spiller ikke her.
Dansekritikerprisen 2009/2010 til Ingun Bjørnsgaard
Ingen annen kunstner har mottatt Kritikerprisen to ganger! For 15 år siden fikk Ingun Bjørnsgaard prisen for Sleeping Beauty. Nå er det for Largo.
Når 18 dansere tilsynelatende skaper kaotiske tilstander i Largo, trer en gjennomtenkt komposisjon fram hvor koreografens øye for individet og gruppen er nøye ivaretatt. Bjørnsgaard balanserer glitrende både kraft og skjørhet, humor og tristesse i brå overganger, uventet og uforutsigbart.
Kritikersalong om bruken av musikk i Operaen
«Se musikken!» var oppfordringen 26. september 2010 i Formidlingssenteret i Operaen. Kritikerlaget inviterte til debatt om hvorvidt bruken eller misbruken av musikk gjør opera og ballett til god scenekunst. 60 engasjerte publikummere møtte opp til dette samarbeidsarrangementet med Den Norske Opera & Ballett.
Oslo kommune med ny stipendordning til kunst- og kulturformål
Oslo kommune har opprettet en ny stipendordning til kunst- og kulturformål. Stipendordningen skal sikre kvalitet, nyskapning, forskning, tilgjengelighet og bredde innen kunst- og kulturområdet. Ordningen erstatter bl.a. Oslo bys årlige kulturstipend og priser samt Munch- og Vigelandsstipendene utdelt annet hvert år.
Oslo kommunes kunst- og kulturstipend er delt inn i seks større kategorier og det skal i 2010 deles ut til sammen 2,8 millioner. Kunstnere, kulturarbeidere og forskere innen alle kunstformer er velkommen til å søke via elektronisk søknadsskjema innen 15. oktober 2010. Vi gjør oppmerksom på at søknadsfristen for 2011 vil være 15. mai 2011. Søkerne må ha folkeregistrert adresse i Oslo.
Kritikk av kritikken. Seminar om anmeldelser av sakprosa i norske medier
Tirsdag 28. september kl. 19.00 i NFFs lokaler, Uranienborgvn. 2 i Oslo, arrangerer av Norsk kritikerlag, tidsskriftet Prosa og freelanceutvalget i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening åpent seminar om sakprosakritikk.
Hvilken funksjon har anmeldelsene av dokumentarlitteratur, biografier og annen sakprosa i norske medier? Og hvordan står det til med kvaliteten på kritikken? Den kritikerroste svenske forfatteren Åsa Linderborg (bildet), til daglig kulturredaktør i Aftonbladet, har på oppdrag fra seminararrangørene gått gjennom et utvalg av norske sakprosakritikker og skal si sin mening om disse. I tillegg blir det innlegg fra litteraturviter Jonas Bakken, forfatter og kritiker Tore Rem, redaktør for Bokmagasinet i Klassekampen Karin Haugen og kulturredaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås. Seminarleder er Prosa-redaktør Karianne Bjellås Gilje.
Statens kunstnerstipend 2011
Stipend fra Norsk kritikerlag 2011
Norsk kritikerlag utlyser tre ulike stipend, alle med søknadsfrist 15. oktober, og inviterer kritikere som er virksomme i Norge til å søke. Medlemskap i Norsk kritikerlag er ingen forutsetning.
Norsk kritikerlags reisestipend 2011
Med forbehold om styrets godkjenning utlyses det 10 reisestipend à kr 15 000 til kritikere. Søkere må på regelmessig basis være aktive som kritikere innen presse, radio, fjernsyn eller tidsskrifter i Norge.
Arbeidsstipend for kritikere 2011
For å styrke den uavhengige og gode kritikken utlyser Norsk kritikerlag ett arbeidsstipend på 150 000 kroner for aktive kritikere, virksomme i Norge.