Nominerte til Kritikerprisene for teater, musikk og dans

Seksjon for teater, musikk og dans kunngjør her de nominerte til Kritikerprisene 2009/10.

25. august 2010

Ja, men nei - så ja igjen

Livet som kritiker er som å sykle nedover en vei brolagt med tegnestifter – i håp om å ikke treffe alle, skrev kulturredaktør i Vårt Land, Olav Egil Aune, i en kommentar om kritikkens nødvendighet som ble publisert i avisen tirsdag 10. august. Vi bringer artikkelen i sin helhet.

13. august 2010

Kritikersalong: Fart og sjølvtillit, eller: Hva er hemmeligheten bak Maria Parrs suksess?

I samarbeid med Bjørnsonfestivalen i Molde arrangerer litteraturseksjonen i Norsk kritikerlag en kritikersalong om Maria Parr, torsdag 2. september kl 16.00-17.30.

Selv om hun hittil bare har gitt ut de to bøkene Vaffelhjarte (2005) og Tonje Glimmerdal (2009) er Maria Parr (29) fra Vanylven i ferd med å bli en litterær stjerne. Bøkene har fått flere priser, og Vaffelhjarte er utgitt i Russland, Tyskland, Belgia, Polen, Frankrike og Sverige. Nå er også Tonje Glimmerdal på vei ut i verden. Hva er den magiske kvalitetsfaktoren i bøkene? Er det språket, geografien, kraftuttrykkene eller det at hun legger seg tett opp til forbilder som Astrid Lindgren og Johanna Spyri?

6. august 2010

Publikums plass i scenekunsten

I høst, nærmere bestemt 1. og 2. oktober, holder IATC – International Association of Theatre Critics – et interessant og høyst aktuelt seminar i Tbilisi. Seminaret skal ta opp publikums plass i teatret, og meningen er å få til en diskusjon mellom profesjonelle scenekunstnere, teaterkritikere og representanter for publikum.

30. juni 2010

Søkelys på den manglende kunstkritikk i Telemark

Telemark er i dag uten kunstkritikk, og det kommer nesten ikke kritikere utenfra for å dekke utstillinger i fylket. På kritikersalongen i Telemark Kunstnersenter i Skien 3. juni var det enighet om behovet for kritikk, men mange ulike synspunkter på både dens formål, kritikkens form, hvem som bør skrive, hvor den bør publiseres og hvordan den bør finansieres. Det synes å være langt på vei akseptert at kunstkritikk bør være et kunstpolitisk ansvar, av samme grunn som et levende regionalt kunstliv også er et kunstpolitisk ansvar. Tiltak og løsninger som utvikles i Telemark, bør helst inngå i et mønster som følges på landsbasis, skriver Dag Solhjell i dette uttømmende referatet, hvor de fleste debattdeltakernes innledninger er gjengitt.

30. juni 2010

Kritikersalong: Se musikken!

Søndag 26. sept. 2010 kl. 13 – 15 i Den Norske Opera & Ballett, Formidlingssenteret. Kritikersalong om hva som gjør opera og ballett til god scenekunst.
Innledere: Operaregissør Stefan Herheim, operasjef og regissør Paul Curran, kritiker Mona Levin, koreograf Jo Strømgren. Ordstyrer: kritiker Torkil Baden

22. juni 2010

Kritikersalong om samtidsdans under Festspillene i Bergen

«Hva er norsk samtidsdans?», spurte Norsk kritikerlag på det årlige debattmøte under Festspillene i Bergen 2010. Debatten trakk 30 tilhørere til Logen Bar og ble filmet av NRK da Frikars Hallgrim Hansegård deltok i panelet.

11. juni 2010

Slitas itu. Om kritiken som litterär genre

- Hur man än vänder sig förutsätter kritiken att man sliter itu sig själv. Ingen kritisk akt värd namnet kan lämna kritikern oförstörd. Det är en anspråksfull hållning, men jag har svårt att se hur man skulle kunna kompromissa, sa Anders Johansson (bildet) i sitt innlegg på Kritikerseminaret 2010 på Lillehammer 28. mai. Vi bringer her foredraget i sin helhet.

10. juni 2010

Generalsekretær Anne Merethe K. Prinos intervjuet av Kopinor

8. juni 2010

Imot romanen. Imot kritikken. Kritikerseminaret 2010

Forfatteren arbeider for språkets frihet, språkets muligheter, sa Tomas Espedal i sitt foredrag på Kritikerseminaret på Lillehammer, mens Mette Moestrup forklarte at hun med boken Jævnet med jorden ønsket å løsrive seg fra den type strukturer som kan visualiseres som bindingsverk, Martina Lowden fortalte at hun i arbeidet med unge litteraturinteresserte blir minnet om selve grunnlaget for sin egen skribentvirksomhet, og Anders Johansson hevdet at det å skrive kritikk forutsetter at man sliter seg selv i stykker.

7. juni 2010

Den andre litteraturkritikken. Seminar om barnebokkritikk

Det kan ofte virke som om barnebokanmelderne hyller bøker som fremmer et kunstsyn de selv ikke føler seg helt hjemme i, hevdet Guri Fjeldberg i sitt innlegg på seminaret Den andre litteraturkritikken (som en tid hadde arbeidstittelen «Kva er ein god barnebokkritikk?») på Lillehammer 27. mai.

Seminaret under årets Sigrid Undset-dager var et samarbeid mellom Norsk kritikerlag og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU). Etter Fjeldbergs foredrag var det paneldiskusjon med kritikerne Ulla Rhedin, Mette Hofsødegård og Anne Cathrine Straume, og forfatterne Rune Belsvik og Ole Robert Sunde, ledet av ordstyrer Geir Vestad.

7. juni 2010

420 anmeldelser av bøker for barn og unge i 2009

På seminaret Den andre kritikken på Lillehammer 27. mai, presenterte Guri Fjeldberg hovedfunnene fra sin undersøkelse av barnebokkritikken i 2009. Vi bringer her en oppsummering av de viktigste punktene hun la frem.

7. juni 2010