Masteravhandling om populærmusikkritikk

- Populærmusikkritikere har ikke under noen omstendighet studert musikk av hverken praktisk eller teoretisk art. Det sier Ole Hovind Guldvog, som nylig leverte en masteroppgave i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, med tittelen Hvem kaster terningen? En feltteoretisk studie av den norske populærmusikkritikken, hvor han gjennom kvalitative dybdeintervjuer med tolv profilerte musikkanmeldere forsøker å kartlegge dagens norske felt for populærmusikkritikk; dets system av likheter, forskjeller og motsetninger som relaterer anmelderne og deres anmeldelser til hverandre.

Vi bringer her et lite intervju med Guldvog. Vi har dessuten fått tillatelse til å viderebringe masteravhandlingen som pdf.

23. april 2010

Nord-Norge – en kritikerfri sone?

Søkelys på den manglende kunstkritikken i Tromsø og Nord-Norge. Bør og kan noe gjøres, og hvem har ansvar? Dette var tema for en workshop-liknende Kritikersalong i Tromsø Kunstforenings lokaler 18. februar.

Et gjennomgående ønske hos innlederne var å se kunstkritikken som en del av en større kunstscene, og dermed gjøre kritikken også til et statlig ansvar. Blant de viktigste konklusjonene salongen munnet ut i, var at det ble formulert et behov for en «kritikermelding».

Vi bringer her møteleder Dag Solhjells referat og gjengir de ni innledernes skriftlig forberedte innlegg.

21. april 2010

Kritikersalong ved utdelingen av Kunstkritikerprisen 2009 til Elmgreen og Dragset

Onsdag 7. april ble Kunstkritikerprisen 2009 delt ut, på Office for Contemporary Art Norway (OCA) i Oslo. Prisen gikk til duoen Michael Elmgreen og Ingar Dragset for kurateringen av utstillingen The Collectors i den nordiske paviljongen på Veneziabiennalen. Som del av prisutdelingsarrangementet arrangerte Norsk kritikerlags kunstseksjon også en kritikersalong, der utstillingen og tanken bak The Collectors ble diskutert.

15. april 2010

- Alt har handlet om avisens behov

Kunstkritikk brakte på relanseringsdagen 7. april nyheten om at Truls Ramberg har mistet sin stilling som fast frilanser i Aftenposten. Ramberg fikk i følge nettstedet beskjeden om at engasjementet skulle avsluttes som en bisak i en epost, uten noen annen begrunnelse enn at avisen fornyer seg. Han fikk ingen advarsel, ingen oppsigelsestid, ingen takk for fire års innsats for Norges største avis.

9. april 2010

Kunstkritikk relanseres

Kunstkritikk.no, som ble ble opprettet høsten 2003 med utgangspunkt i et initiativ fra Norsk kritikerlag, relanseres i morgen, onsdag 7. april, med ny design av NODE Berlin Oslo. Redaksjonen inviterer i den forbindelse til relanseringsfest kl. 21 på utestedet Internasjonalen i Oslo.

6. april 2010

Kritikersalong: Scenekunstkritikk

Onsdag 7. april kl. 10 inviterer Norsk kritikerlag og Teaterhuset Avant Garden i Trondheim til kritikersalong om scenekunstkritikk. Kritikersalongen inngår i Teaterhuset Avant Gardens seminar om det frie scenekunstfeltet i Trondheim 6. – 7. april 2010.

Det at pressen skriver om fri scenekunst, kan ses på som et tegn på profesjonalisering av feltet. Hva kjennetegner dagens scenekunstkritikk og bør det være en dialog mellom scenekunstmiljøet og kritikere? Hvilket ansvar har utøverne selv for presse- og kritikerrelasjoner?

Frida Gullestad, IdaLou Larsen og Jon Refsdal Moe holder hvert sitt innlegg og deltar i paneldebatt. Ordstyrer er Per Ananiassen.

25. mars 2010

Kunstkritikerprisen 2009 til Elmgreen og Dragset

Det er en stor glede å meddele at Kunstkritikerprisen 2009 tildeles Michael Elmgreen og Ingar Dragset for fremragende arbeid med kurateringen av den Nordiske og Danske Paviljongen i Biennalen i Venezia (53rd International Art Exhibition – La Biennale de Venezia 2009).

Prisen overrekkes kl. 18.00 onsdag 7. april i OCAs (Office of Contemporary Art Norway) lokaler, Nedregate 7 i Oslo.

23. mars 2010

Mer penger gir bedre kritikk

I en kommentar i Aftenposten torsdag 11. mars hevdet kritiker Atle Christiansen at «Idealet for Kritikerlaget er den langsomme kritikeren», og mente at «Det er synd at den hurtige og tabloide kritikeren ikke er mer verdsatt». Søndag 21. mars brakte avisen Norsk kritikerlags leder Anne Schäffers svar til Christiansen. Innlegget som kom på trykk i Aftenposten var imidlertid en sterkt forkortet versjon av Schäffers opprinnelige artikkel, som vi bringer i sin helhet her. I denne artikkelen understreker hun at Norsk kritikerlag arbeider for alle medlemmene sine, og at laget arbeider for å bedre rammebetingelsene for kritikken – enten den er hurtig og tabloid eller lang og ettertenksom.

22. mars 2010

Kritikerprisen for beste oversettelse 2009 til Kristina Solum

Kristina Solum får Kritikerprisen for beste oversettelse 2009 for oversettelse fra spansk av Roberto Bolaño: Ville detektiver.

13. mars 2010

Tor Eystein Øverås' tale ved mottakelsen av prisen Årets litteraturkritiker 2010

Da Tor Eystein Øverås mottok prisen Årets Litteraturkritiker 2010, holdt han en takketale som han spøkefullt presiserte at ikke var noe bestillingsverk fra Norsk kritikerlag. Den kunne imidlertid godt ha vært det; han benyttet nemlig anledningen til å si noen velvagte ord om litteraturkritikernes arbeidsvilkår, og økonomi.

10. mars 2010

Kritikerprisen for beste voksenbok 2009 til Tomas Espedal

Tomas Espedal får Kritikerprisen for beste voksenbok 2009 for romanen Imot kunsten (notatbøkene).

4. mars 2010

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2009 til Maria Parr

Maria Parr får Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2009 for Tonje Glimmerdal.

4. mars 2010