Kritikerlaget på festspill 1994?2004
Det er i 2004 ti år siden Kritikerlagets første debattmøte fant sted, og det kan være på sin plass med en kort beskrivelse av dette tiltaket.
Kritikerlaget på Festspillene i Bergen 2004
Har kritikeren et ansvar for å sikre kulturelt mangfold? Bør kritikeren være fullstendig uavhengig av alle hensyn eller har han et ansvar for konsekvensene av sin kritikk?
Retorikk og kulturpolitikk
Hva er kulturpolitikkens retorikk? Og hvordan utøver retorikken politikk? Dette er spørsmålene som blir tatt opp i årets nummer av Krit.sirkelen
Kan litteraturen tenke?
Er det slik at litteraturen bare reproduserer det vi allerede vet, eller kan den også skape ny forståelse og innsikt? Denne problemstillingen var utgangspunkt for forfatterseminaret på Biskops Arnö 13.?16. mai i år, under ledelse av Staffen Söderblom og Ingmar Lemhagen. Forelesninger ved Tuva Korsström, Thure Erik Lund, Anna-Maija Ylimaula, Erik Skyum-Nielsen og Steve Sem-Sandberg.
Hvor god er egentlig Tor Ulven?
Tirsdag 27. april møttes kritiker og forfatter Torunn Borge og kritiker Kjetil Røed til diskusjon på Josefines vertshus. Debatten var preget av enighet om betydningen av Tor Ulvens forfatterskap og holdt en relativt lav temperatur. Debattleder var Tonje Tveite.
Bedre lønns- og arbeidsvilkår for kritikere!
Norsk kritikerlags årsmøte vedtok den 27. mars å styrke innsatsen for å bedre kritikernes lønns- og arbeidsvilkår. Pressemelding fra Norsk kritikerlag.
Referat fra årsmøtet i Norsk kritikerlag, seksjon for litteratur
Hvor god er egentlig Georg Johannesen?
2. mars arrangerte Kritikerlaget debatt om Johannesens essayistiskk på Josefine Vertshus i Oslo. Debattleder var Nøste Kendzior og innledere henholdsvis Leif Høghaug og Trond Haugen.
Ane Farsethås er Årets litteraturkritiker 2004
Ane Farsethås får prisen Årets litteraturkritiker 2004 for sin innsats som litteraturkritiker i Dagens Næringsliv.
Kritikerprisen for beste voksenbok 2003 til Per Petterson
Prisen tildeles Per Petterson for romanen Ut og stjæle hester.
Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2003 til Oskar Stein Bjørlykke
Oskar Stein Bjørlykke har et grundig og språklig følsomt forfatterskap å vise til. Årets barnebok markerer betydningen av dette forfatterskapet i den norske barnelitteraturen.
Kritikerprisen for beste oversettelse 2003 til Sverre Dahl
Den nystiftede kritikerprisen for åres beste skjønnlitterære oversettelse, går til Sverre Dahl for hans oversettelse av Johann Wolfgang von Goethes Wilhelm Meisters læreår.