Kritikerlaget

Arkiv

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

November, 2011

Willy Brandt-prisen til Therese Bjørneboe

Kritikerlaget 29. november 2011 PriserTeater

Norsk kritikerlag gratulerer teaterkritiker Therese Bjørneboe og polarforsker Jörn Thiede med tildelingen av Willy Brandt-prisen for 2011!

Kritikersalong: Norsk teater speiler ikke samfunnet

Kritikerlaget 29. november 2011 TeaterReferaterKritikersalong

Norsk teater mangler ambisjoner, trenger flere teaterfestivaler og speiler ikke samfunnet. Dette var noen av påstandene som kom fram da Norsk kritikerlag arrangerte kritikersalong på Black Box Teater 12. november.

Kritikersalong: Hvordan skrive den nære norske kunsthistorien?

Kritikerlaget 29. november 2011 DebattKunstKritikersalong

7. desember arrangerer Norsk kritikerlag en åpen kritikersalong med rundebordsdebatt om Øystein Ustvedts nylig utgitte Ny norsk kunst etter 1990. Med dette initiativet ønsker Kritikerlaget å åpne for ordskifte om tendenser i de siste tyve årenes norske kunst, og å sette søkelys på disse spørsmålene: Hvordan kan man fortelle de siste tyve årenes kunsthistorie? Hvilke kriterier bør legges til grunn for en slik fremstilling? Og hvem sitter egentlig med definisjonsmakten?

Norsk kritikerlag/Norsk journalistlags kringkastingsstipend

Kritikerlaget 27. november 2011 ØkonomiUtlysninger

Norsk Journalistlag og Norsk kritikerlag utlyser i fellesskap to stipend til frilansere som produserer kritikk til etermedia innenfor områdene teater, musikk, dans, kunst eller litteratur, eller produserer mediekritikk i eller av etermedia. Frilansere som ønsker å etablere seg som mediekritikere, kan også søke.

Kritikk og dialog krever meningers mot

Kritikerlaget 23. november 2011 LitteraturYtringerDebattLeder

– Norsk kritikerlag mener at debatt og kritiske utspill er av avgjørende betydning for utviklingen i et demokratisk samfunn, men anonyme angrep av den typen Susanne Christensen, og andre før henne, har opplevd, har etter vår mening ingen rett til å bli publisert i seriøse kanaler. Ytringsfrihet og reell dialog forutsetter at det bak hver ytring står et gjenkjennbart individ med mot til å stå for egne meninger, skrev Anne Schäffer, Kritikerlagets leder, og Merete Røsvik Granlund, leder av AU litteratur, i et innlegg i Klassekampen 29. oktober.

Uten formidlingsprosjekt, men lojal mot knehøyden

Kritikerlaget 22. november 2011 LitteraturReferaterKritikersalong

På Kritikersalongen som 3. november ble arrangert om Bjørn Sortland, årets vinner av Aschehougprisen, fortalte han at han går med på nesten hva som helst for å få realisert bildebokprosjektene sine, men gjerne omdefinerer oppdraget underveis. Han har ikke et formidlingsprosjekt, verken om kunst eller Gud. Derimot ønsker han å være lojal mot “knehøyden”, altså skrive på en måte barn kan skjønne og ha glede av.

kritikersalong om og med Søren Ulrik Thomsen

Kritikerlaget 22. november 2011 LitteraturReferaterKritikersalong

“Norges mest innflytelsesrike poet i 1991 var dansk,” ifølge kritiker Hadle Oftedal Andersen. Søren Ulrik Thomsen er stadig viktig – selv om ikke alle vil følge hans eksempel. Og godt er det, mener han selv. Referat fra kritikersalong om Søren Ulrik Thomsen i samarbeid med Oslo Poesifestival 13. november.

Dansekritiker eller heiagjeng?

Kritikerlaget 22. november 2011 DansReferaterKritikersalong

Kritikk av dansekunst blir stadig mer avhengig av kritikerens individuelle engasjement, men den enkelte kritiker er også mer utsatt. Dansekritikerens rolle er i endring, men hvilken rolle skal kritikere av norsk samtidsdans ha? Hvor langt fra eller tett på bør dansekritikeren være dansemiljøet? Bør kritikeren være en kollega, eller er kritikerens rolle bedre ivaretatt av en skribent med journalistisk eller en annen bakgrunn? Skal kritikeren med sine anmeldelser veilede, vurdere eller kontekstualisere? Skriver kritikeren for samtidsdansmiljøet eller for publikum – og hva er forskjellen?

20. oktober stilte Norsk kritikerlag stilte disse spørsmålene til sentrale aktører i det norske dansemiljøet på en kritikersalong i samarbeid med CODA.

Kritikersalong: Vår poetiske samtid – poesiåret 2011

Kritikerlaget 22. november 2011 LitteraturDebattKritikersalong

Hva skjer i norsk samtidspoesi, hva er best, hva er mest interessant og hvorfor? Er det mulig å se nye tendenser i utgivelsene fra 2011 sammenlignet med foregående år? Kritikerne Hadle Oftedal Andersen (Klassekampen) og Mariann Enge samtaler på Litteraturhuset i Oslo.

Nominerte til Ungdommens kritikerpris

Kritikerlaget 09. november 2011 PriserLitteratur

Norske ungdommer over hele landet skal nå begynne å lese det nominasjonsjuryen fra Norsk kritikerlag mener er årets åtte beste bøker. Nominasjonene til Ungdommens kritikerpris er klare.

Skandinavisk kritikersalong om og med Søren Ulrik Thomsen

Kritikerlaget 08. november 2011 LitteraturKritikersalong

Søren Ulrik Thomsen har vært en ledende skikkelse i skandinavisk poesi i 30 år. Hans diktsamlinger oppnår salgstall som hans kollegaer bare kan drømme om. Møt Thomsen i samtale med Hadle Oftedal Andersen (kritiker i Klassekampen, lektor ved Helsingfors Universitet) og Louise Mønster (lektor ved Aalborg Universitet). Ordstyrer er Torunn Borge (forfatter og kritiker). Gratis inngang.