Kritikerlaget

Arkiv

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

March, 2011

Kritikersalong: Æres den som æres bør?

Kritikerlaget 29. mars 2011 LitteraturReferaterDebatt

Kritikerprisen for beste voksenbok har hvert år i 60 år skrevet én forfatter inn i historien som vinner av bokåret. Torsdag 24. mars kl. 19 på Litteraturhuset i Oslo feiret Norsk kritikerlag sin mest profilerte litterære pris ved å gjøre jubilanten til gjenstand for kritisk debatt.

Etter en kort hilsen fra Anne Schäffer, leder i Norsk kritikerlag, holdt Øyvind Berg opplesning fra sin diktsamling fra i fjor, Blindedikt, før scenen ble overlatt til kveldens panel, bestående av forfatter Espen Haavardsholm og kritikerne Trond Haugen og Mariann Enge, med ordstyrer Anne Bøhler fra Bok i P2.

Publikumsoppmøtet denne kvelden var ikke imponerende, men det kom likevel en god del innspill fra salen. Det ble en interessant diskusjon, som vil utgjøre et godt utgangspunkt når litteraturseksjonen skal diskutere Kritikerprisene på sitt årsmøte 2. april.

Tale i anledning 60-årsjubileet til Kritikerprisen for beste voksenbok

Kritikerlaget 29. mars 2011 PriserLitteratur

Vi bringer her talen Norsk kritikerlags leder Anne Schäffer holdt i forbindelse med markeringen av 60-årsjubileet til Kritikerprisen for beste voksenbok, under Kritikersalongen Æres den som æres bør? på Litteraturhuset i Oslo 24. mars.

To statlige arbeidsstipend for kritikere

Kritikerlaget 28. mars 2011 Økonomi

Norsk kritikerlags kontinuerlige arbeid for flere arbeidsstipend til kritikere gir sakte men sikkert resultater. Årets gledelige nyhet er at antall statlige arbeidsstipend for kritikere dobles – fra ett til to ettårige stipend. Det første stipendet ble opprettet i 2007 og deles mellom samtlige kritikergrupper, mens det andre stipendet, som altså deles ut første gang i år, er øremerket kritikere innen det visuelle kunstfeltet. I år tilfaller disse stipendene henholdsvis litteraturkritiker Margunn Vikingstad og kunstkritiker Marit Paasche. I tillegg deles det ut noen mindre diversestipend til kritikere.

For fullstendig oversikt over årets tildelinger, se Tildeling av statens stipend og garantiinntekter for kunstnere 2011 på Kulturdepartementets nettsider.

En makt uten makt – medieglimt fra Kritikerprisens historie

Kritikerlaget 24. mars 2011 PriserLitteratur

– Kritikerprisen er og blir et schizofrent svar på dreiningene i smaksdommens autoritet, som både bekrefter den (gjennom uravstemning) og motvirker den (gjennom kvalifisert intersubjektivitet). Den forvalter med andre ord makt uten makt, eller en autoritet uten autoritet. Kan en slik maktesløs makt ta feil? Og kan den noensinne ha rett?

Dette skriver Trond Haugen, tidligere leder av Norsk kritikerlag, nå forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket og frilans kritiker, i denne artikkelen, som i anledning 60-årsjubileet til Kritikerprisen for beste voksenbok tar for seg prisens historie.

Kritikerprisens utfordringer – en utfordring til kritikerne

Kritikerlaget 24. mars 2011 PriserLitteratur

– I beste fall kan det speilbildet Kritikerprisen for beste voksenbok viser oss brukes som utgangspunkt for handling; til felles og individuelle bestrebelser for å utfordre oss selv som kritikere og den litterære offentligheten vi er en del av, skriver Mariann Enge, frilans kritiker og leder av arbeidsutvalget til litteraturseksjonen i Norsk kritikerlag, i denne artikkelen i anledning 60-årsjubileet for Kritikerprisen for beste voksenbok.

Artikkelen tar også for seg de endringene statuttene for den eldste litteraturkritikerprisen har gjennomgått siden den ble delt ut første gang i 1951.

Enquete om Kritikerprisen for beste voksenbok

Kritikerlaget 24. mars 2011 PriserLitteratur

I anledning 60-årsjubileet for Kritikerprisen for beste voksenbok har Norsk kritikerlags litteraturseksjon invitert noen av de forfatterne som har mottatt prisen til å delta i en liten enquete. Vi fikk inn ni svar innen fristen – fra Edvard Hoem, Bjørg Vik, Jan Kjærstad, Tor Åge Bringsværd, Paal-Helge Haugen, Karl Ove Knausgård, Trude Marstein, Tomas Espedal og Beate Grimsrud (bildet).

Erlend Hammer til Kunstkritikk

Kritikerlaget 22. mars 2011 Kunst

Norsk kritikerlag har ansatt kunsthistoriker Erlend Hammer som assisterende redaktør for Kunstkritikk i et engasjement fram til 31. desember 2011.

Nye stipendtildelinger

Kritikerlaget 14. mars 2011 Litteratur

Takket være midler fra Institusjonen Fritt Ord og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) kunne Norsk kritikerlag sist høst lyse ut to større stipend for kritikere, ett arbeidsstipend à kr 150 000 og ett stipend for sakprosakritikk à kr 80 000.

Stipendene, som er en treårig prøveordning, ble delt ut første gang sommeren 2010. I år tilfaller de Susanne Christensen og Sindre Hovdenakk.

Månedens debutant i mars: Jørgen Brekke

Kritikerlaget 08. mars 2011 PriserLitteratur

«Månedens debutant» i mars, som dermed er blant de nominerte til den nyetablerte Norli debutantpris, er Jørgen Brekke, med krimdebuten Nådens omkrets. Norli debutantpris, som er et samarbeid mellom Norli og Norsk kritikerlag, vil bli delt ut første gang januar 2012.

Pressedekning av litteraturkritikerprisene 2010

Mariann Enge 07. mars 2011 PriserLitteratur

Torsdag 3. mars ble Litteraturkritikerprisene 2010 delt ut på Litteraturhuset i Oslo, rett etter utdelingen av Ungdommens kritikerpris. Sistnevnte pris gikk til debutanten Helga Flatland, som går inn i historien som første kvinnelige mottaker, mens Beate Grimsrud mottok Kritikerprisen for beste voksenbok, hvor det heller ikke er mange kvinner på listen over tidligere vinnere. Da Kritikerprisen for beste voksenbok i år gikk til Grimsrud for hennes En dåre fri var det bare ellevte gang i prisens 60-årige historie at mottakeren er en kvinne, og det ble et visst fokus på den lave kvinneandelen i en del av pressedekningen av årets prisutdeling.

Ungdommens kritikerpris 2010/11 til Helga Flatland

Kritikerlaget 07. mars 2011 PriserLitteratur

For første gang har en kvinne blitt tildelt Ungdommens kritikerpris. Debutant Helga Flatland trakk det lengste strået med romanen Bli hvis du kan. Reis hvis du må. da 230 ungdommer skulle enes om vinneren.

Kritikerprisen for beste voksenbok 2010 til Beate Grimsrud

Kritikerlaget 03. mars 2011 PriserLitteratur

Kritikerprisen for beste voksenbok 2010 ble tildelt Beate Grimsrud for En dåre fri (Cappelen Damm).

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2010 til Jo Nesbø

Kritikerlaget 03. mars 2011 PriserLitteratur

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2010 ble tildelt Jo Nesbø for Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje. (Aschehoug).

Kritikerprisen for beste oversettelse 2010 til Pedro Carmona-Alvarez og Gunnar Wærness

Kritikerlaget 03. mars 2011 PriserLitteratur

Kritikerprisen for beste oversettelse ble tildelt Pedro Carmona-Alvarez og Gunnar Wærness for Verden finnes ikke på kartet. Poesi fra hele verden (Forlaget Oktober).

Susanne Christensen er Årets litteraturkritiker 2011

Kritikerlaget 03. mars 2011 PriserLitteratur

Susanne Christensen fikk prisen Årets litteraturkritiker 2011 for sin innsats som kritiker i Klassekampen.

Æres den som æres bør? Kritikersalong om Kritikerprisen

Kritikerlaget 02. mars 2011 LitteraturDebatt

Kritikerprisen for beste skjønnlitterære voksenbok har hvert år i 60 år skrevet én forfatter inn i historien som vinner av bokåret. Hvordan har kritikerne forvaltet den makten? Norsk kritikerlag feirer sin mest profilerte litterære pris ved å gjøre jubilanten til gjenstand for kritisk debatt, torsdag 24. mars kl. 19 på Litteraturhuset i Oslo.

Anne Bøhler (Bok i P2) samtaler med forfatter Espen Haavardsholm og kritikerne Trond Haugen og Mariann Enge. Øyvind Berg leser dikt, og det blir hilsen fra Anne Schäffer, leder i Norsk kritikerlag.

Gratis inngang. Salongen er støttet av Fritt Ord og Norsk kulturråd.